Preventie

Binnen onze praktijk werken wij samen met Veronique Lemmens.

 

 image.php

 Vroegsignalering alcohol en andere drugs

 

Regelmatig alcohol- en/of ander drugsgebruik kan leiden tot depressieve klachten of gezondheidsklachten (zoals slaapproblemen, hoge bloeddruk, maag-darmklachten, vermoeidheid).

Ook kunnen mensen hierdoor problemen krijgen in thuissituatie en/of werk. Eén op de tien van de mensen die alcohol drinkt, is een probleemdrinker. In de huisartsenpraktijk vraagt de huisarts zijn patiënten naar het gebruik van alcohol en andere drugs. Patiënten worden na overleg door de huisarts aangemeld bij preventiemedewerker Veronique Lemmens.

 

Veronique Lemmens: ‘Verslavingspreventie is gericht op het voorkomen van verslaving. Als het gebruik van drugs en/of alcohol toeneemt dan kan er sprake zijn van problematisch gebruik. Dit kan leiden tot afhankelijkheid. Om dit te voorkomen is het van belang om het middelengebruik zo snel mogelijk bespreekbaar te maken.’

 

Veronique Lemmens heeft ruim 30 jaar werkervaring binnen de psychiatrie en verslavingszorg. In de praktijk heeft de preventiemedewerkster regelmatig gesprekken die leiden tot een daling van het alcoholgebruik bij patiënten. Ze geeft informatie, advies, begeleiding en ondersteunt op verzoek de partner en het gezin. Dit kortdurende preventieprogramma bestaat gemiddeld uit 1 tot maximaal 5 gesprekken en er is geen eigen bijdrage aan verbonden.

 

Hierover meer op de website: www.alcoholindepraktijk.nl